top of page
  • Anita Đurašinović

Kako Brod-Plin pridonosi ekološkom razvoju grada Slavonskog Broda


Za Slavoniju se obično vuku negativne priče o nerazvijenosti. Ali u zadnje vrijeme ima sve više i više pozitivnih priča i primjera tvrtki koje ulažu u napredak slavonskih gradova. Jedna tvrtka koja priča takvu priču je Brod-Plin, a govori o njenom ulaganju u ekološki razvoj grada razvojem punionice stlačenog prirodnog plina koji predstavlja ekonomičnost i manje troškove. Brod-Plin je postao i primjer korištenja vozila na SPP čime pravi prvi korak ka čistijem zraku u Slavonskom Brodu. Hoćemo li nastaviti njihovim primjerom?


Brod-Plin je postao i primjer korištenja vozila na SPP čime pravi prvi korak ka čistijem zraku u Slavonskom Brodu. Hoćemo li nastaviti njihovim primjerom?

Više o pozitivnim pomacima koje Brod-Plin čini za grad Slavonski Brod pročitajte u nastavku:


O punionici SPP-a

Punionica stlačenog prirodnog plina za vozila je prva u Hrvatskoj bez posade (ljudstva) s automatskom naplatom (kartično poslovanje).

Početak izgradnje punionice započeo je u lipnju 2020. godine izvođenjem građevinskih radova niskogradnje i pripremnim radnjama za najvažniji dio: strojarsku i elektrotehničku opremu. U proljeće 2021. planira se otvaranje i punjenje prvih vozila na stlačeni prirodni plin na inovativnoj i modernoj punionici plina u Slavonskom Brodu.

Ovaj projekt je od iznimne važnosti kako za Brod-plin, tako i za sam grad Slavonski Brod.

Zemljopisni položaj Brodsko-posavske županije daje dva važna prometna koridora, prometnice (autocesta A3 Bregana- Lipovac) i međudržavnu prometnicu od granice s Republikom Mađarskom prema Republici BiH.

U bližoj i daljnjoj okolini ne postoji takav infrastrukturni objekt, što nam daje još više na važnosti i odgovornosti.

Sama lokacija smještaja punionice ima veliku perspektivu za lokalni (gradski), a također i tranzitni promet.


Ovaj projekt je od iznimne važnosti kako za Brod-plin, tako i za sam grad Slavonski Brod.

O stlačenom prirodnom plinu (SPP/CNG) Slijedeći smjernice Europske unije, okretanjem čišćim (zelenim) oblicima prometa, SPP/CNG u Europi već sad postaje jaka konkurencija nafti i električnoj energiji. Prirodni plin je vrsta alternativnog goriva koja direktno djeluje na smanjenje onečišćenja osobnih vozila i to s najmanjom emisijom stakleničkih plinova (CO2, NOX, teški metali, mikročestice), a što rezultira sa 30 posto smanjenja emisije CO2, do 95 posto smanjenja NOx i sumpora, a u potpunosti anulira mikročestice. Stlačeni prirodni plin, SPP/CNG (eng. compressed natural gas, ili hrv. stlačeni prirodni plin-SPP) je alternativno gorivo. Riječ je o tehnološki obrađenom prirodnom plinu komprimiranom (stlačenom) na 200-250 bara. Kao takav zauzima malo prostora, pa je prikladan kao gorivo za automobile, kamione te javni prijevoz putnika. SPP/CNG ima veću toplinsku vrijednost od benzina i dizela. Kao alternativno gorivo ima i čistije izgaranje, a motori su i tiši od benzina i dizela. Komprimirani prirodni plin (SPP/CNG) i dalje se često zamjenjuje za autoplin (UNP), ali to su dvije potpuno različite vrste goriva. CNG nastaje tehnološkom obradom prirodnog plina (koji se sastoji od 99 posto metana).


Kao alternativno gorivo (Stlačeni prirodni plin, SPP/CNG) ima i čistije izgaranje, a motori su i tiši od benzina i dizela.

Brod-Plin je dugogodišnji ININ-ov korisnik ERP-a i aplikacije za očitavanje plinskih brojila pomoću koje također brinu o okolišu i smanjenju korištenja papirologije u poslovanju. Kako Brod-Plin koristi aplikaciju za očitanje brojila Smart Gauge Reader možete pročitati u ovom članku: Aplikacija za očitavanje plinskih brojila ubrzava posao Brod-Plinu. Želite li vi pridonijeti na neki način očuvanju okoliša i smanjenju papirologije? Pogledajte ININ-ovu ponudu softvera za poslovanje i Smart City kojima možete ubrzati poslovanje, slati eRačune i dobiti razne izvještaje koji će Vam pomoći donijeti zaključke za rast poslovanja!

bottom of page