top of page
  • Anita Đurašinović

Kako grad Slavonski Brod koristi Smart Road Maintenance za održavanje infrastrukture



Kako najbolje pratiti radove i popravke na cestama nekog grada, općine, županije? Trebate voditi katalog prometnih znakova i javne rasvjete? Želite znati tko je zadužen za radove i popravke na cestama, koji su rokovi, kakvo je trenutno stanje? Već mjesecima slušate i čitate kako ININ razvija softver temeljen na umjetnoj inteligenciji. Ali sigurno se pitate i kako ova aplikacija funkcionira kod nekog od naših korisnika. Upravo zato pišemo ovaj blog da vam malo iskristaliziramo način primjene na primjeru grada Slavonskog Broda.


Kako najbolje pratiti radove i popravke na cestama nekog grada, općine, županije?

Grad Slavonski Brod ima nekoliko stotina kilometara cesta i praćenje svih radova i popravaka im oduzima puno vremena. Snimili su video za svaku ulicu u gradu, prenijeli datoteke (video i GPS datoteke) u Smart Road Maintenance aplikaciju, pregledali sve ulice te evidentirali oštećenja, prometne znakove, javnu rasvjetu i dr. Svakim novim snimanjem sada mogu vidjeti jesu li nastale bilo kakve promjene: je li određeni prometni znak oštećen, nakrivljen, rupa ili oštećenje sanirano. Kad uoče neko oštećenje ili nepravilnost, zaposlenici ili ovlaštene osobe mogu izdati radni nalog za saniranje izvođaču radova te pratiti stanje i završetak prijavljenih radova. U svakom trenutku imaju točnu i pravodobnu informaciju i temeljem tih informacija mogu planirati radove i izdavati radne naloge.


Svakim novim snimanjem sada mogu vidjeti jesu li nastale bilo kakve promjene...

Grad Slavonski Brod je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji primjenjuje aplikaciju Smart*Road Maintenance a koja se temelji na umjetnoj inteligenciji. Grad, a i mi naravno, smo ponosni što je ova aplikacija prepoznata kao napredno i moderno rješenje primanjem nagrade Smart City koju dodjeljuje Poslovni dnevnik.


„Značajna ušteda vremena u unosu i ažuriranju podataka, pregledni prikazi cesta i objekata na mapi grada s važećim statusima, nadzor nad rokovima sanacije izvođača, statistički pregled radova i povijesni pregled stanja, jednostavna prijava oštećenja i općenito jednostavnost korištenja odlikuju ovu naprednu aplikaciju.“ – Tamara Mokricki, pročelnica komunalnog odjela u gradu Slavonskom Brodu.


Grad Slavonski Brod je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji primjenjuje aplikaciju Smart*Road Maintenance...

Vidite li vi primjenu ovakve aplikacije u svom radu ili radu vaših kolega? Ili možda vidite primjenu u nekom drugom području? Slobodno nam se javite sa prijedlozima i komentarima!

bottom of page