top of page
  • Anita Đurašinović

Tribina 15.01.2020. - Kakva je budućnost Slavonije? - naš osvrt



U srijedu 15.01.2020. u Slavonskom Brodu održana je tribina  „Slavonija - poželjna destinacija za ulaganja i razvoj poduzetništva i inovacija u elektro-strojarskoj tehnologiji". Događaj jer organizirao Centar za razvoj  Brodsko-posavske županije, a mi smo, naravno, bili tamo. Koji su nam dojmovi?


„Današnji proizvodi u sebi sadrže različite parametre, vještine i znanja. Oni su multidisciplinarni. Pristup za razvoj proizvoda uključuje od strojarskih, elektrotehničkih, industrijskih, IT znanja. U pravilu su to vrlo složeni proizvodi koji trebaju naći mjesto na tržištu. Vrlo sam skeptičan što se tiče ovog Centra, odnosno, on je unaprijed osuđen na propast ako ga budu radile osobe koje nemaju veze s tržištem. Tržište se mijenja u mjesecima. Već za pola godine može se pojaviti novi izum i promijeniti tržište pa ono što ste radili, pada u vodu.


Netko tko to bude radio treba imati viziju ne samo da radi ono što sad treba tržištu, nego mora predvidjeti što će tržište zahtijevati u sljedećem vremenu i takve kadrove i firme okupljati i njima davati poticaje.


Netko tko to bude radio treba imati viziju ne samo da radi ono što sad treba tržištu, nego mora predvidjeti što će tržište zahtijevati u sljedećem vremenu i takve kadrove i firme okupljati i njima davati poticaje.

Ovo je sjajan pomak naprijed i vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, a mi ćemo im u tome vrlo rado pomoći. Problem u Hrvatskoj je što, kada osmislite patent ili proizvod, misleći da je dobar, ali ga tržište ne prepozna i tada propadnete pa osuđujete sve krivima. Tržište je jedini pokazatelj kvalitete vašeg rada. Doduše, ima još jedna stvar - nevidljivi ste na globalnom tržištu. Jako je teško naći put do kupca što je danas postalo umjetnost. Stoga bi ovakav Centar trebao težište dati u prvom redu za pronalaženje kupaca i projekata i u njima birati projekt kojima možete naučiti i postati vodeći u svojoj branši.” – kaže naš direktor Igor Majdandžić, a što prenosi SBPlus.


Tržište se brzo mijenja. Svaki mjesec otkrije se nešto novo. U zadnjih 20, 30 godina mentalitet se potpuno promijenio.

Dok su se prije djeca igrala na ulici, nestajalo struje, bili „debeli” televizori, a na poslu bilo brdo papirologije, sad djeca bolje shvaćaju tehnologiju od njihovih roditelja, a kad nestane struje na sat vremena kao da je došao kraj svijeta. Tehnologija nas je svugdje okružila. Ne možemo zamisliti voditi poslovanje s tisućama registratora i sve zapisivati ručno. Sada su pojmovi kao cloud, umjetna inteligencija, robotika, programiranje svakodnevica. Idemo naprijed. Postoje „zapuštene” regije/gradovi u Hrvatskoj i drugdje u svijetu kojima je ova tehnologija nepoznata, i takvi neće preživjeti. Pozdravljamo ovu inicijativu, Slavonija ima potencijal i može se uzdignuti. Uzmimo samo primjer Osijek Software City-a. Idemo naprijed, ali sporo.


Slavonski Brod ima potencijal i kvalitetnu radnu snagu u čije obrazovanje treba ulagati i iskoristiti njihova znanja i vještine za napredak Slavonije, usmjeriti ih prema zanimanjima budućnosti. Ima i tvrtke koje žele uspjeh, napredak i prisutnost na stranom tržištu. ININ prati trendove i razvija aplikacije temeljene na modernim pristupima u poslovanju kao što je umjetna inteligencija.


Mnoge stvari danas imaju ispred riječi pridjev „pametan” i time se vidi u kojem smjeru ide tržište.

Želimo doseći pamet i razmišljanje čovjeka. ININ pronalazi primjenu umjetne inteligencije u poslovanju i proizvodnji. Kontrola kvalitete je uvijek naporna i potrebno je paziti na detalje, pogotovo u proizvodnji gdje dijelovi moraju odgovarati točnim specifikacijama. U državnim institucijama još uvijek je puno papirologije. Evidencije cesta, ulica, plinskih i vodovodnih mreža, prometnih znakova i dr. oduzimaju puno vremena. U tome smo isto uvidjeli potencijal za razvoj aplikacija koje će im pomoći ubrzati evidenciju. Smart Road Maintenance za održavanje cesta i kreiranje kataloga prometnih znakova i javne rasvjete, Smart Gauge Reader za očitavanje plinskih i vodovodnih brojila i Smart GIS Utility za evidenciju radova su samo prvi koraci u razvoju za bolju budućnost i bolju Slavoniju. Grad Slavonski Brod prepoznao je ovaj potencijal i krajem 2019. za Smart Road Maintenance, aplikaciju za održavanje cesta osvojio nagradu Smart City. S tim na umu vjerujemo da će i drugi gradovi početi ići ovim smjerom. Tvrtka Brod-Plin isto ide u smjeru moderne tehnologije i pametnih rješenja pa tako koristi Smart Gauge Reader prilikom očitavanja plinskih brojila.


Što vi mislite, što treba poduzeti da Slavonija postane moderna i iskoristi svoj potencijal?

bottom of page